Klimaet er i krise, biodiversiteten har trange kår, og flere lokale fonde er i fuld gang med at bidrage til både handling og løsninger på klimaproblemet.
I Skive arbejder Klimafonden Skive med at søsætte udviklingsprojekter inden for blandt andet landbrug og lagring af CO2. Det sker med ambitionen om at skabe store forandringer i forhold til klimaet for små penge. Skivefonden fokuserer derfor på lokale projekter med globalt perspektiv.
I Svendborg har Fonden Sydfyns Elforsyning (SEF) netop købt et 91 hektar stort område i Tved uden for Svendborg, hvor der skal plantes en klimaskov på 35 hektarer. Med projektet ønsker fonden at gavne klima, grundvand, biodiversitet og lokalbefolkning.
Den erhvervsdrivende energifond Fonden SEF arbejder ud fra den klare overbevisning, at fondskoncernen er en del af det omkringliggende samfund, og i en tid, hvor verden står på en brændende platform med både klima- og biodiversitetskrise, er der brug for handling for at reparere på både CO2-niveauet i atmosfæren og biodiversiteten i naturen.
”Forebyggelse af klimaforandringer er en del af vores formålsparagraf i Fonden SEF, så det er helt naturligt og selvfølgeligt for os at gøre noget ved det, vi kan, og det er klimaskoven et eksempel på,” siger Jens Christian Lundholt, adm. direktør i Fonden SEF.
Projektet med klimaskoven beløber sig til 13 millioner kroner for både køb af grund samt plantning af træer. Grunden overtages ved årsskiftet, og de første træer vil blive plantet i foråret 2025.
Vi ønsker at gå foran med handling og mobilisere lokalbefolkningen
Jens Christian Lundholt – adm. direktør i Fonden SEF
Hvad de resterende 56 hektarer skal bruges til, skal naboer, lokalbefolkning og eksperter inden for dyre- og planteliv være med til at bestemme.
”Indtil vi har lagt konkrete planer, fortsætter vi med at drive økologisk landbrug på stedet – eller noget, der er bedre,” siger Jens Christian Lundholt.
Lokalsamfundet mobiliseres
Fonden SEF har haft netop forebyggelse af klimaforandringer som en del af formålsparagraffen helt siden 1996. Vedtægterne er skrevet på baggrund af både Brundtland-rapporten og Kyoto-aftalen, men specielt de seneste år har fonden intensiveret sit fokus på klimaforandringerne.
I slutningen af 2023 vedtog fonden en bæredygtighedspolitik under overskriften ’fra holdning til handling’. Målet er at skabe mærkbar forandring til gavn for miljø, klima og biodiversitet.
FAKTA OM FONDEN SYDFYNS ELFORSYNING
- Stiftet i 1975 af Svendborg Oplands Andels Elektricitetsforsyningsselskab og Svendborg Kommune.
- En erhvervsdrivende fond med det primære formål at udøve forsyningsvirksomhed samt medvirke til rationel anvendelse af energi og derved bidrage til forebyggelse af klimaændringer.
- Ejer selskabet SEF A/S, der er moderselskab for en række datterselskaber, herunder FLOW Elnet, Nærvarme Danmark og FiberLAN.
- Fondens egenkapital var med udgangen af 2022 på 499 mio. kr.
- Fonden havde i 2023 en uddelingsramme på 17,5 mio. kr. Året før var rammen på 19,5 mio. kr. Midlerne kan uddeles til såvel fondens datterselskaber som eksterne parter.
- Fonden kan som udgangspunkt ikke ansøges af eksterne parter.
- Fondens uddelingsmidler skal gå til projekter, der har effekt på klimaet.
Bæredygtighedspolitikken har seks indsatsområder med 14 tilhørerende målsætninger – blandt andet: ’Vi vil tilføre lokalmiljøet en bedring af biodiversitet samt øge optaget af CO2’, ’Etablering af kommende Klimapartnerskab Sydfyn i 2024’ samt ’Øge bevidstheden internt og eksternt om klimaforandringer, bæredygtighed og regenerering’.
Under sidstnævnte vil fonden ’udvikle og gennemføre uddannelses- og oplysningsinitiativer for medarbejdere, kunder og samfundet’.
Derudover har Fonden SEF en strategisk virksomhedsaktivist ansat i en stabsfunktion.
”Stillingsbetegnelsen er valgt med omhu, for aktivisme handler om at mobilisere og organisere og rent faktisk gøre noget. Ord og teori er ikke nok til at løse klimakrisen, så vi ønsker at gå foran med handling og mobilisere lokalbefolkningen,” fortæller Jens Christian Lundholt.
Fonden og dens datterselskaber forsøger på alle mulige måder at skabe et samfund med færrest mulige klimaforandringer.
Som forsyningsselskab skal koncernen være selvforsynende med vedvarende energi i 2027, flest mulige medarbejdere skal overgå til elbiler, der arbejdes med madspild i koncernen, og via et partnerskab med Danmarks Naturfredningsforening er en hektar jord ved hovedsædet i Svendborg omlagt til biodiversitetsområde.
Samtidig skal uddelinger fra Fonden SEF også have et entydigt fokus på forebyggelse af klimaforandringer, og fonden går efter største effekt på klimaet.
”Historisk er uddelingsrammen ofte ikke blevet udnyttet fuldt ud, for det er svært at finde store projekter, der entydigt falder ind under vores formål om at medvirke til rationel anvendelse af energi og derved bidrage til forebyggelse af klimaændringer,” fortæller Jens Christian Lundholt.
Uddelingerne fra Fonden SEF kan ikke søges af eksterne parter, men bruges gerne til at understøtte projektsamarbejder mellem fondens datterselskaber og andre aktører.
Ansøgninger er derimod velkomne i SEFs ikke-erhvervsdrivende søsterfond Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond (SEAF).
FAKTA OM SEAF
- Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond – SEAF blev stiftet i 2015 af Fonden Sydfyns Elforsyning (SEF).
- En almen (ikke-erhvervsdrivende) fond med et formål om at styrke Fonden SEF og datterselskabers virksomhed og omdømme ved at foretage almennyttige uddelinger.
- Uddeler til projekter, der bidrager til en innovativ udvikling på Sydfyn, herunder særligt på energi- og miljøområdet samt støtter idræt, kultur og andre almennyttige formål.
- Den bundene kapital i 2015 var 20 mio. kr. Siden er der uddelt omkring to mio. kr. årligt.
- I 2021 besluttede Fonden SEF at afsætte yderligere 10 mio. kr. til SEAF, der udbetales med to mio. kr. årligt fra 2022-2026.
Her er fondens ene ben målrettet almennyttige energi- og miljøprojekter, hvor der blandt andet uddeles penge til varmepumper, solceller og isolering.
”Vi får dog langt flere ansøgninger til fondens andet ben inden for kultur og idræt,” siger Jens Christian Lundholt, der også er adm. direktør for SEAF.
Klimaforbedringer i Skive
I Skive arbejder Klimafonden Skive med at lave lokale udviklingsprojekter og levende laboratorier med en ambition om at lave reelle klimaforbedringer og dermed være med til at løse klimaforandringerne.
Fokus er bæredygtige og varige klimaløsninger udviklet i en lokal kontekst – inden for bæredygtigt landbrug, bæredygtig akvakultur og CO2-lagring. Udviklingsprojekter med et potentiale til at vokse - til glæde for både den lokale erhvervsudvikling, men med et globalt potentiale til gavn for klimaet.
Udviklingsprojekterne, hvor der blandt andet testes og udvikles nye teknologier, men også afprøves regulering, der fremmer bæredygtig industriel produktion, sker på tværs af sektorer og med involvering af både erhvervsliv, lokalsamfund, forskning, myndigheder, brancheorganisationer og NGO’er.
Vores tilgang er, at vi med små virkemidler prøver at lave noget stort
Stig P. Christensen – Bestyrelsesformand i Klimafonden Skive
”Vores tilgang er, at vi med små virkemidler prøver at lave noget stort. Vi ønsker at handle i forhold til klimakrisen, og med udgangspunkt i vores lokalområde udvikler vi bæredygtige løsninger, der skaber vækst og lokal erhvervsudvikling, men som samtidig kan være med til at løse klimakrisen,” siger Stig P. Christensen, bestyrelsesformand i Klimafonden Skive.
Fonden blev oprindelig stiftet i 2010 af Skive Kommune med en grundkapital på 300.000 kroner. Kommunen havde sammen med en række lokale virksomheder lavet nogle løse skitser, for det der siden blev til den grønne erhvervspark Greenlab – beliggende i Spøttrup, nordvest for Skive.
Fra 2016 til 2019 varetog Klimafonden projektledelsen og faciliterede, at der for alvor kom gang i Greenlab, hvor en række virksomheder med fokus på vedvarende energi og cirkulær økonomi i dag har til huse, udvikler bæredygtige produkter og samtidig deler energiproduktion og forbrug.
Ud over Klimafonden Skive er Spar Vest Fonden, Norlys og Skive Kommune med i ejerkredsen af Greenlab.
Klimafonden Skive har over årene solgt en del af deres aktier i Greenlab samt deres aktieandel af Eurowind Energy A/S, der er partner i Greenlab, og på den måde er egenkapitalen i fonden blevet udbygget.
Tre spor inden for klimaløsninger
Netop Greenlab er forbilledet for det videre arbejde i Klimafonden Skive, og efter en opdateret og finpudset strategi arbejder fonden nu på tre spor inden for klimaløsninger.
Et grønt spor med fokus på bæredygtigt landbrug, hvor fonden arbejder med forretningsudvikling inden for raffinering af protein til fremtidens foder, fødevarer og ingredienser, men også brug af reststrømme til forskellige materialer, lokal biobaseret gødning og sædskifteløsninger. Dyrkning af græs placeres på den jord, der har størst positiv effekt på næringsoverskuddet i Limfjorden.
FAKTA OM KLIMAFONDEN SKIVE
- Stiftet i 2010 af Skive Kommune med en grundkapital på 300.000 kr. Dengang under navnet Energifonden Skive.
- Skiftede i 2021 navn til Klimafonden Skive
- En erhvervsdrivende fond med et overordnet formål om at løfte den generelle viden om klima-, energi, og miljøspørgsmål i Skive Kommune og blive en afgørende faktor for, at eksisterende og nye virksomheder kender Skive som Danmarks ’Green Tech Valley’, hvor optimale rammer findes for grøn innovation.
- Fondens egenkapital var med udgangen af 2022 på 15,2 mio. kr.
- Fonden har hidtil ikke foretaget uddelinger.
Et blåt spor med fokus på bæredygtig akvakultur, hvor der kigges på løsninger, der minimerer udledningen af næringsstoffer i Limfjorden og øger næringsoptaget i fjorden.
Og et gråt spor, der handler om CO2-lagring, da særlige jordlag på Skive-egnen gør området interessant i forhold til netop CO2-lagring. Sammen med tre forskere fra Aarhus Universitet har Klimafonden Skive lavet et udviklingsselskab og søsat et projekt, der skal videreudvikle og teste en kendt og lovende teknologi, der kan omdanne CO2 til sten i egnens undergrund.
Som ved andre udviklingsprojekter agerer fonden – med dens syv medarbejdere - facilitator i forhold til projektet.
”Vi lægger mandetimer i projektet ved at facilitere projektet lokalt. I andre projekter agerer vi projektleder, vi skaffer grundfinansiering og agerer mellemmand,” siger Stig P. Christensen.
Netop konstruktionen som en erhvervsdrivende fond ser han som en stor fordel, når det gælder om at rykke på klimadagsordenen.
”Fondsstrukturen muliggør vores facilitatorrolle i de her projekter. Fordi vi som fond har den meget store fordel, at vi ikke tjener enkeltinteresser. Vi er ikke et projekt under en kommune eller en enkelt virksomhed. Samtidig giver vores kommunale grundkapital mulighed for, at vi kan operere inden for erhvervsudviklingsloven,” siger Stig P. Christensen.
Et moralsk ansvar
Formanden for den internationale klimafond KR Foundation, den tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard har flere gange her i Fundats’ spalter opfordret til, at fonde skal langt mere på banen i forhold til klima.
For ifølge hende har fondene et betragteligt medansvar, hvis de ambitiøse klimamål om blandt andet at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent inden 2030 skal nås.
Det er Jens Christian Lundholt fra SEF- og SEAF-fondene enig i.
”Som fond og som virksomhed har vi et moralsk og etisk ansvar i forhold til at gøre noget ved den klimakrise, verden står i. Vi skal gå foran, og som fond kan man samtidig have det lange lys på, for der er ikke krav om afkast, men for mig handler aktiv handling på klimakrisen også om at sikre en bæredygtig udvikling og sund drift for vores virksomhed,” siger Jens Christian Lundholt.
Han forventer derfor også, at Fonden SEF vil være aktiv i endnu flere projekter, der skaber mærkbar forandring til gavn for miljø, klima og biodiversitet